16-10-2016 Redactie Cultuuratlas Roosendaal

Feestelijke opening

Tongerlohuys en Over de Tong

Tijd: aanvang 13.00 uur
Entreeprijs: € 0,00
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal

Ruim driekwart jaar is er gebouwd en verbouwd, maar zondag 16 oktober vanaf 13.00 uur kun je het resultaat bewonderen. Er staat een programma op de planning met activiteiten voor jong en oud.

De vroegere pastorie van de Sint Janskerk is sinds de bouw in 1762 zelden zo grootscheeps verbouwd. In het Tongerlohuys zijn de muren doorbroken, ruimtes vergoot en daken vernieuwd. Een nieuwe corridor verbindt het Tongerlohuys met De Kring. Vanaf nu is de eerste verdieping ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.Verhaal van Roosendaal

Van traditioneel museum naar eigentijds erfgoedcentrum, dat was de opdracht die de ploeg inrichters en tentoonstellingsmakers hebben uitgevoerd en hoe! In het Tongerlohuys wordt voortaan Het Verhaal van Roosendaal verteld.Vijf iconen nemen je mee door de geschiedenis van stad en streek. Laat je vertederen door het Liga-meisje, zegenen door meneer pastoor, op sleeptouw nemen door de conducteur, toespreken door burgemeester Schoonheijt of verrassen door een vijfde icoon. Bijzonder is dat het verleden wordt gelinkt aan het heden, waardoor je een voortdurend wisselende invalshoek te zien krijgt.
Wil je snuffelen in de Roosendaalse historie, dan kun je terecht in het HIP, het Historisch Informatie Punt. Hier vind je foto’s, kranten, een genealogische database, documentatie en een bibliotheek.

De ingang van het Tongerlohuys bevindt zich niet langer in de Molenstraat, maar aan het Tongerloplein aan de Kerkstraat 1. Door de draaideur stap je het spiksplinternieuwe Grand Café ‘Over de Tong’ binnen. Een moderne en sfeervolle plek waar je van woensdag t/m zondag vanaf 13.30 uur tot de vroege avonduren terecht kunt. Op de menukaart staan dranken en gerechten waarbij al je smaakpapillen verrast worden. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op een van de terrassen in de Tongerlotuin.

Op zondag 16 oktober is het tijd voor een feestje! Iedereen is welkom. Kom langs en zie het resultaat. Maak een rondje door het Tongerlohuys en laat je verrassen door het Zuidelijk Toneel die je op theatrale wijze meeneemt in Het Verhaal van Roosendaal.Over de Tong serveert lekkere hapjes van de kaart, die je gratis mag proeven, terwijl een live-dj zijn elpees en singles van vroeger draait. Deze dag is de aftrap van een bijzonder project; het Tongerlohuys verzamelt een heel jaar lang mokken met een persoonlijk verhaal over Roosendaal. Deze zondag vragen we de kinderen (of eigenlijk de ouders) een mok met oor mee te nemen. Gedurende het jaar kunnen alle Roosendalers hun mok met verhaal inleveren. Van alle mokken wordt uiteindelijk één groot kunstwerk gemaakt. Daarnaast kunnen kinderen een eigen verhaal of avontuur schrijven, typen, plakken en tekenen. Het past precies in een luciferdoosje!

Het kunstwerk 'Stadsgezichten', ontworpen en gemaakt door Léon Vermunt en Ruben van de Ven wordt ook deze middag om klokslag 14.00 uur onthuld door Burgemeester Niederer als blijvende herinnering aan het in 2013 overleden icoon Frans van der Groen.

Je bent op zondag 16 oktober vanaf 13.00 van harte welkom met je hele familie, je hebt heel de dag vrije toegang en kan gratis deelnemen aan alle activiteiten! Voor meer informatie: www.tongerlohuys.nl of www.dekringroosendaal.nl of volg onze facebookpagina’s.