04-05-2019 De Kring

Nationale Jongerenherdenking

Tijd: 18.00 uur
Entreeprijs: € 0,00
Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal

Op 4 mei staat Nederland twee minuten stil; Twee minuten om alle Nederlanders te herdenken die zijn omgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog. In de loop der jaren hebben deze minuten van nationale stilte echter een veel bredere betekenis gekregen. Niet alleen worden oorlogsslachtoffers uit onze eigen geschiedenis herdacht, maar er wordt ook stilgestaan bij diegene die op dit moment nog altijd in een oorlogssituatie moeten leven; voor wie onderdrukking en angst nog altijd aan de orde van de dag is. Daarom staat Nederland op 4 mei stil; om ons bewust te zijn van de vrede waarin wij mogen leven en om hen te gedenken voor wie dit niet vanzelfsprekend is.

‘4 mei mag nooit vergeten worden’

Al 75 jaar wordt de Nationale Dodenherdenking op dezelfde manier ‘gevierd’. Een samenkomst van mensen bij het lokale herdenkingsmonument voor de traditionele twee minuten stilte. Deze traditie moet zonder enige twijfel behouden worden; ondanks de groeiende behoefte aan een nieuwe, modernere vorm. Met name jongeren kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie. In 2017 is vanuit Rotterdam daarom een initiatief in beweging gekomen om de Dodenherdenking meer onder de aandacht te brengen bij jonge mensen middels de Nationale Jongerenherdenking (NJH). In 2018 vond dit evenement voor de eerste keer óók in Roosendaal en Amsterdam plaats. Die eerste editie werd positief ontvangen door de bezoekers en dat was voor de organisatoren een duidelijk signaal om ook in 2019 een NJH in Roosendaal te organiseren. CultuurCompaan zal ook dit jaar weer het initiatief omarmen en het een podium bieden in samenwerking met verschillende (lokale) partners. Zo werken zij in de komende editie intensief samen met het Dansatelier en De Kring Roosendaal. Het evenement wordt vormgegeven door een werkgroep die bestaat uit jonge Roosendalers afkomstig uit de Jongerenraad Roosendaal, Stichting Bevrijdingsfestival Roosendaal en Stichting JONG! Theater.

De invulling van Jongerenherdenking in Roosendaal is drieledig en bestaat uit een voor-, hoofd- en naprogramma in en om De Kring Roosendaal gegrond op het thema ‘oorlogsverhalen’. Het voorprogramma bestaat uit verschillende muziek- en dansoptredens; een heuse fototentoonstelling en, in navolging op het grote succes van vorig jaar, een groots opgezette Escape Experience.

Het hoofdprogramma vindt plaats in de Grote Zaal van De Kring Roosendaal. Ook dit jaar is er weer een bekende Nederlander die het publiek zal meenemen door het avondprogramma. Om te beginnen wordt iedereen uitgenodigd de mobiele telefoon in de hand te nemen en een speciale website te openen. Een zogenaamde Smartphone Orchestra luidt de twee minuten stilte in die wordt aangekondigd op alle telefoonschermen. Na de stilte wordt het programma hervat met een dansoptreden van het Dansatelier Roosendaal. Een verhalende dansvoorstelling over het vroeger en het nu; gemaakt en uitgevoerd door lokale danstalenten. Afsluitend wordt iedereen naar het Tongerloplein geleid voor een bijzondere muzikale samenkomst.

Na afloop van het hoofdprogramma worden alle bezoekers uitgenodigd om af te reizen naar Station Roosendaal. Alwaar theatercollectief ‘Vrouwen van Wanten’ samen met verschillende Roosendaalse jongeren de locatievoorstelling ‘Perron 1’ zullen presenteren. In tegenstelling tot het programma in en om het theater; wordt voor deze voorstelling een toegang geheven. Voor wie liever op het Tongerloplein blijft, zorgen de mannen van H!P voor een passende muzikale afsluiter.